Monday, May 9, 2022

Gregorian Bivolaru - de la ticălos la și mai ticălos prin yoga

English

Christopher Wallis (Hareesh Saurabh), renumit cercetător, practicant, profesor de tantra și autor al cărții "Tantra Illuminated: The Philosophy, History, and the Practice of a Timeless Tradition", a publicat în 2016 un articol cu titlul "How yoga can turn a jerk into an even bigger jerk" (Cum poate yoga să transforme un ticălos într-un ticălos și mai mare).

Hai, să vedem care sunt ideile principale din articol și semnificația lor în contextul MISA/Bivolaru.

Scandalurile actuale din comunitatea yoga/tantra se referă de obicei la profesori bărbați care abuzează de puterea lor, de cele mai multe ori profitând sexual și/sau financiar de elevele lor.

De ce oare este acest lucru atât de frecvent?

Unii dintre voi poate că vă amintiți, că acest subiect a fost discutat pe larg și pe vechiul forum ExMISA.

Wallis pornește de la premisa, că cel puțin unii dintre acești profesori de yoga au avut realizări spirituale autentice.

Unii useri ai forumului ExMISA au pornit de la o premisă similară în ceea ce îl privește pe gurul MISA, Gregorian Bivolaru. Alții au considerat mai degrabă că acesta nu a avut realizări spirituale, dar la început cel puțin a avut intenții bune.

Întrebarea de bază din articolul lui Wallis este: "practica yoga (în sens larg) te conduce în mod inevitabil și automat spre scopurile declarate ale yoga, adică iluminarea, realizarea de sine și eliberarea de iluzii?

Ar exista două răspunsuri la această întrebare:

1. Hatha Yoga clasică: practicile "funcționează indiferent de punctul de vedere sau de perspectiva asupra realității pe care o are practicantul și, prin urmare, a vorbi de "filozofia yoga" înseamnă a pierde esențialul."

2. Punctul de vedere al Tantrei clasice este diametral opus: "trebuie să existe echilibru între Filozofie (darśana) și Practică (sādhanā) pentru ca Fructul (phala) yoga să apară. Ceea ce înseamnă că perspectiva asupra realității pe care o au atât profesorul, cât și elevul, afectează substanțial desfășurarea și, prin urmare, rezultatul practicii".

Wallis este de părere că numeroasele dovezi acumulate de când a fost creată, dovedesc că perspectiva veche de peste 500 de ani, prezentată în primul răspuns, este greșită și concluzionează că practica yoga nu duce în mod necesar automat la iluminare, realizarea de sine, eliberarea de iluzie sau "comportamentul benefic și virtuos care este o măsură a acestei realizări".


"De fapt, din perspectiva tantrică, întregul scop al yoga poate fi caracterizat într-un singur cuvânt ca empowerment [atingerea potențialului maxim]. Dar, fără echilibru intre filozofie si practică, susține tradiția clasică, o astfel de putere brută amplifică ego-ul preexistent și, astfel, transformă un ticălos într-un ticălos și mai puternic și face un narcisist periculos și mai periculos și mai narcisist - la fel cum transformă o persoană bună într-un sfânt. Acesta este motivul pentru care Tantra, atât în formele budiste, cât și în cele shaiva, oferă "ghidarea către Calea corectă" ca prima și cea mai fundamentală practică."

Deci, cu alte cuvinte, efectele practicii yoga depind atât de "materialul clientului", cât și de "materialul gurului" (competența în "ghidarea către Calea corectă"). Practica yoga fără această ghidare nu va transforma un ticălos sau narcisist în sfânt.

"Cele Șase Tărâmuri" ar fi una dintre cele mai eficiente "Învățături ale Căii corecte", dar este practic uitată în zilele noastre.
Acest lucru ar explica de ce atât de mulți profesori celebri sunt implicați în scandaluri.
Wallis susține că acești profesori faimoși "sunt exact cei care au cele mai multe șanse să sufere de condiția psihologică numită în mod tradițional iluzia Tărâmului lui Dumnezeu, în cadrul căreia cineva poate crede de fapt că a face sex cu un student imatur din punct de vedere spiritual este o formă de empowerment [atingere a potențialului maxim] care aduce beneficii studentului, chiar dacă nu-și dă seama de asta în acel moment. Sau ar putea suferi de forma mai ușoară a iluziei Tărâmului lui Dumnezeu, în care știe că desfășoară o acțiune potențial dăunătoare, dar crede că este prea deștept sau special sau "important pentru misiune" pentru a fi prins."

Pentru a afla detalii despre "ghidarea către Calea corectă" și despre "Cele șase Tărâmuri", trebuie probabil să studiem cartea lui Wallis, menționată mai sus.

Una dintre exemplele pentru iluzia Tărâmului lui Dumnezeu, menționate de Wallis în articolul său, este nimeni altul decât gurul MISA, Gregorian Bivolaru, "ale cărui crime odioase în numele spiritualității tantrice nu au fost încă pe deplin dezvăluite".

Profesorii autentici de yoga/tantra nu trebuie să fie perfecți, ci "yukta", conectați la sursa de mulțumire interioară (și, prin urmare, lipsiți de avariție), și samāhita, oameni stăpâni pe sine, relaxați, empatici".

Dar cum ne dăm seama dacă un profesor este autentic sau nu?

Cel mai bun mod, și aceasta a fost și concluzia discuției de pe forumul ExMISA de acum câțiva ani, este să analizăm comportamentul profesorului în viața de zi cu zi și cu studenții săi - aceasta fiind principala dovadă a nivelului său de realizare (iluminare).

În conferințele și mesajele lui Gregorian Bivolaru către adepții săi se găsesc o mulțime de dovezi care arată lipsa realizărilor sale spirituale. El își insultă adepții sau pe cei din afară cu alte opinii decât ale sale.

Mai mult decât atât, a înființat MISA pe baza unui fals grosolan, minte că ar fi profesor de yoga autorizat, în condițiile în care diplomele sale nu numai că sunt false, dar nici măcar nu îl atestă ca profesor de yoga. În 2016, în Franța a fost arestat cu un pașaport fals pe numele Nikolay Petrov și a susținut că ar fi bulgar. Și mai sunt multe altele...

În finalul articolului său, Wallis își avertizează în mod explicit cititorii cu privire la MISA și filialele sale.
"În cele din urmă, dacă tot îi avertizez pe oameni cu privire la profesorii problematici (la cerere), dacă vreunul dintre cititorii mei europeni întâlnește grupul pretins tantric cunoscut sub numele de MISA sau Nātha, vă rog să fiți conștienți de faptul că este un cult periculos, care acum, din fericire, se destramă. MISA a fost cel mai flagrant exemplu de utilizare a învățăturilor spirituale actuale ale Shaiva Tantra non-duală pentru a legitima un mediu de cult extrem de dăunător."


Așadar, Christopher Wallis ne-a ajutat nu doar să înțelegem mai bine MISA&Co, ci și să ne dăm seama că Gregorian Bivolaru s-a transformat dintr-un nesimțit/narcisist periculos într-un și mai mare nesimțit/narcisist și mai periculos prin yoga.

7 comments:

  1. Cel putin Wallis isi asuma roadele a cum gandeste si nu se ascunde sub fusta femeilor precum Bivolaru sau discipolii lui.
    Partea de corectitudine nu este pentru mine a judeca. Are sau nu dreptate, este opinina sa si conteaza. Conteaza chiar foarte mult. Asa usurel cum e la drum, e foarte bine!

    Chiar am sa spun ca daca el era instructorul meu de yoga, poate as fi ramas la yoga. Aveam o deschidere, aveam o perspectiva si chiar o finalitate la care Bivolaru oricat macina, nu ajunge. El mereu mai are de spus, el mereu mai scoate ceva din burta precum facea si la inceput.
    Cum mai exact l-a schimbat yoga pe Bivolaru daca de la infiintarea MISA tot in minciuni merge?
    "Practici si te transformi", numai pe Bivolaru nu-l transforma yoga. Nici-un copyright! Bivolaru e fals!

    ReplyDelete
  2. misa nu crede in karma. Nici in Dumnezeu. In nimic. In tot ceea ce fac nu arata ca s-ar teme de consecinte. misa e o afacere iar yoga e doar momeala. Cine mai xrede altceva isi merita soarta.

    ReplyDelete
  3. Concluzia simpla: nu exista maestrii! Nu mai cautati.
    Guru-si falsi si intemeietorii de secte sunt paraziti sociali tot asa cum exsita pestii, curvele, mafiotii, escrocii etc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sau toate la un loc ...

      Delete
    2. Trebuie inteles contextul in care MISA a avut priza la public.
      Romania nu este o tara cu oameni toti bogati - sa zicem ca MISA a aparut oportunist la declararea iesirii din comunism, dar nu de catre Bivolaru ci de ... martiri! Ca place sau nu, multi aleg sa nu mai impartaseasca valorile familiei care i-a crescut si sa apuce pe tot felul de drumuri. Unul din ele e cursul de yoga. Poate sa impresioneze cum a fost pentru mine acel congres cu "Federatie Internationala" si sa para legit. Si acea aureola de sfintenie sa faca sa para ca "wow, ce grozavi sunt unii, nu mai e nimeni pe glob ca ei!". Trezirea e mai grea atunci.
      Dar daca tu alegi sa restrictionezi vreunuia accesul la aceasta mizerie de grupare, mai rau ii provoci. Asa ca lasa-i sa mearga in drumul lor! Se invata minte pe viata daca au picul de noroc sa vada in ce au nimerit. Daca nu, acolo le raman oasele sau gandurile. Cine sa fii sa salvezi la suflete cand nici macar biserica pastorind ce pastoreste nu se baga? E karma lor, sa arda la ea cat au de ars! Scrie in Biblie la Sara sa nu se uite indarat. Asa sa faci! Nu te uita indarat ca oricum trecutul e mort! Daca tu te apuci sa-i califici, mai rau vor face si te trezesti ca esti inapoi de unde ai plecat.
      Daca se va ajunge ca autoritatile sa intervina, e bine. dar deocamdata Iohannis nu are timp, il intereseaza alte chestii, si oricum nu-i ajunge nimeni la nas la gradul de nesimtire ce s-a pus pe el. Poate presa sa mai publice din cand in cand cate un articol din aspectele tenebroase ale sectei, altfel nu e cum. Nu se baga Iohannis pentru ca e las. Si duplicitar.

      Delete
    3. Cel mai pertinent comment , bucurate ca ai scapat si ma departe, pe romaneste ," fiecare cu pizda ma-si"

      Delete
  4. Daca Bivolaru si MISA nu isi racoresc creierii de la cata yoga zic ei ca e pe ei si o iau cu totii in directii nedorite, in loc sa ajunga societatea o societate sanatoasa si asta incepe de la cap, o sa deie Dumnezeu o pedeapsa ca o sa fie iar ca la extinctia dinozaurilor si n-o sa poata nimeni sa argumenteze ca nu a fost corect. O sa ajungem iar de marimea oposumului si o sa ne iubim intre labuta unu si doi ca sa putem supravietui si cu greu vom iesi din aceste impuneri si restrictii. Luati aminte misanilor ca nu-i de ras! Si nici nu-i de bine laxitatea voastra, o dolce vita la infinit in care va rostogoliti toti a adolescenti si rand pe rand pierdeti la testele maturitatii!
    Pedeapsa vine si nu va fi cum a se opri. Eu maine pot sa nu mai fiu sa vin sa scriu si nu va mai fi nimeni sa va sacaie ca nu realizati nimic.
    Sine nu exista, nu ca nu ati ajuns la el! Intelegeti ca nu aveti cum ajunge la ceva imaginat de altul!
    Cum nu-i poti citi aceluia mintea, la fel de bine nu poti ajunge dupa gargaunii pe care ii are in cap. Sa nu fie atunci cazul ca adaugati unei mase critice inconstiente si sa va treziti ca nu mai puteti face nimic in privinta schimbarii climatice si ca degeaba "sublimati" ca nu se va vedea nicaieri si nu aveti un minim impact in natura, daramite sa mai si cauzati voi efecte de durata! Veti fi de plans numai ca nu va fi nimeni sa va planga de mila.

    ReplyDelete

tag form to add a photo:

[image width="400px" rel="nofollow" src="image_link"/]

do not go beyond a width of 400