Friday, May 13, 2022

MISA nu e sectă, ci cult periculos!

De ani de zile MISA si al ei guru se enervează când este catalogată drept sectă. A trimis nenumărate drepturi la replică pe această temă si a reclamat sau dat in judecată diverși ziariști.

În 2008 editura misană Shambala chiar a publicat o carte (mai bine zis broșură) cu titlul "Este yoga o sectă sau o cale spirituală?". Ca autori apar Gregorian Bivolaru și demoniaca M.D., ce a abandonat MISA în 2021 în ciuda binecuvântărilor organizate pentru a o readuce pe cale.

Din fragmentul publicat pe site-ul oficial MISA reiese clar că în sus numita lucrare s-a "urmărit" demonstrarea că yoga nu este sectă și apoi s-a concluzionat că "MISA nu e sectă". Între noi fie spus, nu ai cum să demonstrezi că yoga (o disciplină/filozofie) e sau nu e sectă (grupare de oameni). O poți face legat de o școală de yoga, de exemplu. Asta da!
Deci, risipă de hârtie, căci NU S-A DEMONSTRAT CĂ MISA, organizație în cadrul căreia se practică, printre multe altele, și yoga, NU E SECTĂ.


Sectă sau cult?

Dar hai să vedem cum stau totuși lucrurile. Pentru că în domeniul ăsta se vehiculează doi termeni. Ambii destul de controversați. Ambii cu conotație peiorativă. Și colac peste pupăză, în limbajul colocvial, între ei se mai și pune semnul egal, deși nu ar prea trebui. Secta și cultul.

Conform sintezei publicate pe "Difference between":

Secta  este un grup mic de oameni care s-au separat dintr-un grup (religios) mai mare pentru a-și urma propriile credințe și practici distincte pe care le-au dezvoltat. Este cu alte cuvinte o ramură a unei organizații religioase. Membrii ei trăiesc în societatea principală. Unele secte chiar sunt acceptate și recunoscute de alte grupuri religioase și guvern.

Cultul este un grup mic, cvasi-religios, cu ideologii, ritualuri și practici foarte neortodoxe. Este o organizație de sine stătătoare ai cărei membri nu doar că sunt complet ascultători și dependenți de conducătorul lor, dar și trăiesc de obicei izolați de familiile lor (care nu împărtășesc aceleași credințe). Cele mai multe culte nu sunt acceptate și nici recunoscute de alte grupări sau guverne.

Din aceste informații reiese clar că MISA noastră este un cult și că asta e chiar mai rău decât dacă ar fi fost o sectă.


Cultul
 
Dar hai sa aprofundam subiectul cultelor pornind de la un scurt clip interesant de pe site-ul BBC.

Termenul "cult" este dificil de definit.
Majoritatea cercetătorilor din domeniu sunt însă de comun acord că "un cult este un grup sau o mișcare cu un devotament comun față de o idee, un lucru sau o persoană."

Lumea este plină de culte. Nu doar că nu se știe exact câte sunt, dar este evident că numărul lor este în continuă creștere si formele pe care le pot lua sunt imprevizibile. În Franța, de exemplu, numai în timpul pandemiei au apărut peste 500 de culte religioase potențial periculoase.

Mai mult decât atât, unii oameni nici măcar nu știu că fac parte dintr-un cult.

Mulți oameni cred că cei ce sunt păcăliți de culte sunt foarte creduli sau proști.
Sau că încearcă să umple un gol din viața lor.

Nu este absolut deloc așa.


De ce aderi la un cult?


Nimeni nu vrea în mod deliberat să se alăture unui cult.
Te alături unei comunități despre care crezi că iti va oferi un beneficiu.
Și de multe ori crezi că aceasta va aduce beneficii atât comunității cât și lumii întregi.

Mai mult de două treimi dintre cei care aderă la culte sunt recrutați de un prieten, un membru al familiei sau un coleg de serviciu.

Această racolare are succes când esti vulnerabil, când treci prin momente grele. Astfel esti foarte deschis către "solutiile" simple promise de culte pentru problemele complexe ale vietii.

Oricui i se poate întâmpla acest lucru, dacă nu știe ce sunt cultele, cum funcționează și acționează ele.

Dar cum îți dai totuși seama dacă un grup sau o organizație e un cult?


Principalele caracteristici ale cultelor periculoase

1. Lider carismatic autoritar (care are propria nevoie psihologică de a-i controla pe ceilalți)
Carisma nu este ceva inerent individului, ci este o relație socială.
Noi atribuim o trăsătură (carisma) unei persoane si prin asta decidem că acea persoană este specială. Deci are putere asupra noastră.
 
2. Spălarea creierului = "un proces prin care se profită de dorința unei persoane de a avea un sens în viața sa".

3. Exploatarea membrilor

4. Supraveghere (microfoane/camere de luat vederi)

5. Un inamic comun - "ca o forță motrice în comunitate"

6. Controlul prin frică, rușine și vinovăție. Controlul informației pentru a manipula, a-i face dependenți și ascultători pe adepți

7. Izolarea si pedepsirea - celor ce pun intrebări incomode

8. Înșelăciunea - prin minciună directă, reținerea de informații vitale sau distorsionarea acestora pentru a le face acceptabile

9. Îndoctrinarea

10. Amenințarea/pedepsirea celor ce părăsesc cultul


MISA = CULT PERICULOS

Hai să vedem dacă MISA are caracteristicile unui cult periculos!

1. Gregorian Bivolaru este liderul carismatic autoritar al MISA.
De ce lider? Chiar site-ul oficial MISA îl prezintă ca pe "ghidul" sau "mentorul" spiritual.
De ce carismatic? Pentru că din start este prezentat ca o persoană specială, paranormală, etc. MISA chiar organizează tabere pentru aprofundarea relației dintre guru și discipolii săi, în care sunt îndoctrinați în această direcție.
De ce autoritar? Pentru că taie și spânzura în cadrul MISA, deși nu e la fața locului, ci duce o "vie en rose" în zona Parisului.
Vezi de exemplu anunțurile în care interzice unor personaje de la MISA să nu aibă "contact trupesc" cu femeile de la MISA.

2. Pe tema spălării creierului la MISA se poate scrie o carte, în mai multe volume. Pe scurt însă, pe site-ul oficial, în conferințele de deschidere ale noilor cursuri și în cursurile tipărite MISA promite adepților nu doar rezolvarea problemelor de viață de orice fel, ci chiar atingerea eliberării spirituale. An de an cursanții sunt alimentați cu tehnici noi, care mai de care mai aberante și ineficiente, care i-ar ajuta în atingerea țelurilor propuse.
Karma Yoga, în fapt nimic altceva decât muncă neretribuită în folosul MISA, este "vândută" adepților ca una din metodele principale de atingere a eliberării spirituale, a desăvârșirii. Câteva "forme" pe care le îmbracă această Karma Yoga in cadrul MISA sunt menționate la punctul 3.  

3. Multe femei din cadrul MISA sunt exploatate sexual fiind îndemnate să lucreze pe sex chat, prin baruri, saloane de masaj tantric sau sunt trimise la Gregorian Bivolaru pentru "inițieri tantrice". Vezi exemple în secțiunea Video a acestui blog.
O serie de bărbați se spetesc pe șantierele MISA la construirea de ashramuri/vile pentru VIP-urile MISA sau la firme de construcții prin Europa.

4. Pe forumurile Softpedia și ExMISA au fost postate mărturii legate de faptul că la un moment dat Gregorian Bivolaru înregistra convorbirile din locuința iubitei lui.
Mai răspândită în cadrul MISA este însă supravegherea prin intermediul "colegilor"/"colegelor" de curs. Nu este un secret, că lui Narcis Tarcău, de exemplu, i-a trimis gurul atât în Danemarca cât și în India diverse persoane pe post de spioni, că să îl țină la curent pe guru despre evenimentele de acolo.

În plus în anul 2008 în broșura cu programul taberei de la Costinești a fost tipărit un text în care Bivolaru își îndemna adepții să își spioneze și toarne colegii care defăimează, calomniază și bârfesc pe guru și MISA în general. 
Într-o conferință din august 2021 Gregorian Bivolaru îndeamnă la înregistrarea audio a discuțiilor și la utilizarea acestora ca probe.

5. MISA nu are doar un inamic comun, ci mai mulți: Francmasoneria, Serviciile Secrete din România și alte țări, Papa de la Vatican, diverse partide și politicieni din Romania (care se schimbă în funcție de inspirația "divină" a gurului), reptilienii, extraterestrii malefici, medicina clasică, vaccinurile, Big Pharma, etc

6. Cursanților li se inoculează faptul că dacă pleacă de la MISA și-au ratat evoluția spirituală. Doar în cadrul MISA și cu susținerea subtilă a gurului Bivolaru ar fi posibilă atingerea eliberării spirituale. Orice pas înainte pe calea spirituală e datorată gurului, orice eșec este vină personală: nu a practicat suficient, corect sau/și fără dăruirea sau interiorizarea necesară. Cei care greșesc sunt deseori expuși în cadrul unor conferințe transmise uneori chiar pe MISA TV.

Bivolaru se străduiește de ani de zile să limiteze accesul adepților la informațiile critice la adresa sa și a organizației pe care o păstorește. Multă vreme le-a fost interzis ashramistilor să intre pe internet, în special pe forumul ExMISA - un "cuib de vipere". 
Cărțile care nu îi convin lui Bivolaru sunt scoase din vânzare de la tarabele din cadrul evenimentelor MISA, pentru ca adepții să nu mai aibă acces la ele. Autorii cărților respective sunt criticați și jigniți în stilul caracteristic lui Bivolaru.
 
Pentru a-și controla și manipula mai ușor adepții prin frică, de pe la mijlocul anilor 90' Bivolaru a introdus tot felul de jurăminte, în general pe sănătatea și pe evoluția spirituală, fără de care cursanții nu primesc acces la unele informații, inițieri sau grupuri speciale.
Unul din primele jurăminte a fost jurământul scris, semnat și pecetluit cu degetul înmuiat în salivă proprie cum că nu a încălcat abstinența pe perioada impusă de guru.
S-a jurat și pentru primirea cheii de decodare a cursurilor de yoga tipărite, ce au fost cifrate, pentru a nu fi înțelese de necursanți sau foști cursanți, care le-au făcut publice pe forumul ExMISA.
Au existat și jurăminte de păstrare a secretului unor acțiuni controversate, imorale sau chiar ilegale. Mai multe detalii aici: https://exmisa.blogspot.com/2021/12/juramintele-la-misa.html

7. Vezi textul despre spionatul colegilor menționat la punctul 4.

8. MISA a fost fondată pe baza unui fals grosolan, deci înșelăciune.
În cadrul MISA și pe site-ul oficial se minte la greu. Câteva minciuni directe: Bivolaru ar avea diplome care îi conferă titlul de profesor de yoga, la MISA nu se face urinoterapie, Bivolaru nu a avut sex cu minora M.D., la MISA nu se fac filme porno, MISA nu a fost exclusă din Federația Internațională de Yoga, Gregorian Bivolaru nu și-a schimbat numele în Magnus Aurolsson, Gregorian Bivolaru nu a fost arestat la Paris cu pașaport fals...

În contextul reținerii de informații vitale "este necesar" să menționăm recentele conferințe ținute de Bivolaru, comentate pe acest blog, în care acesta a ascuns faptul că și-a luat informațiile din diverse articole de pe internet.
Conferințele lui Bivolaru sunt pline de distorsionarea de informații (nu doar) pentru a fi în armonie cu doctrina promovată. 

Câteva exemple recente:  

9. Femeile sunt îndoctrinate prin intermediul grupurilor de shakti, bărbații în grupurile de vira.
Toți sunt îndoctrinați prin numeroasele conferințe interminabile ale gurului, cursurile MISA, articolele de pe site-ul oficial și din broșurile din diversele tabere organizate de MISA.

10. Site-ul MISA este plin de articole denigratoare la adresa unor cursanți/instructori ce au părăsit MISA: Claudiu Trandafir și grupul Kamala din Brașov, Virgil Cătălin Călin, Mihai Rapcea, etc.
Cel mai recent exemplu este cel al unei foste instructoare din Grecia

Din 10 caracteristici ale cultelor periculoase 10 se aplică și în cazul MISA. 10, Doamne, și toate 10!

Ce învățăm noi de aici, dragi misani și exmisani?
 

MISA NU E SECTĂ! E UN CULT PERICULOS! A dat din lac în puț...


[Dacă am uitat vreo informație care ar putea exemplifica "meritele" MISA în cadrul uneia (sau mai multor) dintre caracteristicile cultelor periculoase, vă rugăm să le postați în comentarii.] 


7 comments:

  1. Dovada celor afirmate la punctul 4, în care se arată că GB îndeamnă la înregistrarea audio a discuțiilor și la utilizarea acestora ca probe, se găsește în postarea
    https://exmisa.blogspot.com/2021/09/moravuri-si-naravuri-30-aug-2021-p4.html

    ReplyDelete
  2. Adresa articolului indicat la punctul 10, referitor la cazul unei foste instructoare din Grecia se află aici
    https://exmisa.blogspot.com/2021/10/bivolaru-ii-infiereaza-pe-cei-care.html

    ReplyDelete
  3. Nu au fost menționate jurămintele. Jurămintele de abstinență cu salivă din mijlocul anilor 90', jurămintele pentru plante, jurămintele de păstrare a unor secrete imorale sau chiar ilegale. În general jurămintele nebenevole și cu formulări ciudate care nu ne leagă de Dumnezeu: 7 ani de pedeapsă divină (acum se zice dumnezeiască), aplic tehnica pentru n ani că altfel puncte, puncte ș.a.m.d.

    ReplyDelete
  4. Milarepa spunea ca in vremuri degenerate este ca sunt apreciati sarlatanii mai mult ca aurul si argintul.

    ReplyDelete
  5. Despre ce este un cult si cum il recunosti - intr-un scurt interviu publicat recent de "The Harvard Gazette": https://news.harvard.edu/gazette/story/2023/09/think-twice-before-saying-cult/

    ReplyDelete

tag form to add a photo:

[image width="400px" rel="nofollow" src="image_link"/]

do not go beyond a width of 400