Sunday, March 17, 2024

Corespondenţa cu Mircea Eliade - o sminteală a gurului!

Readucem astăzi în atenția publicului încă o informație ce zăcea în străfundurile vechiului forum ExMISA.

Este vorba despre un mit care circulă de ani de zile în cadrul MISA, și anume: Gregorian Bivolaru a avut în tinerețe o corespondență asiduă cu nimeni altul decât Mircea Eliade, fapt ce l-a transformat în ținta securității.
Nu e clar când anume a fost lansată această balivernă, dar se fantasmazează de ani de zile pe această temă, nu doar printre adepți, ci și în articolele de pe site-urile oficiale sau conexe mișcării, în cărți și documentare marca MISA. 

În 2005, de exemplu, oficiosul MISA 🔗🔗 susținea:

"Odată cu anul 1971, când începe să predea primele cursuri de yoga, este vizat de Securitatea Statului, datorită corespondenţei sale cu Mircea Eliade (considerat duşman al poporului pentru preocuparea sa privind sistemul Yoga şi misticismul oriental). Domiciliul său devine ţinta unor percheziţii abuzive pretextate de o presupusă deţinere de arme, dar sunt confiscate cărţile de filosofie orientală şi esoterism, corespondenţa şi caietele de însemnări."

În 2010 🔗🔗 au fost introduse în ecuație, probabil pentru creșterea credibilității, noi detalii și s-a plusat: 

"În anul 1971, după absolvirea liceului, Gregorian Bivolaru începe să predea YOGA la Clubul Sindicatelor Sanitare. Sonia Comişel, una dintre cursantele sale care era în relaţii amicale cu Mircea Eliade, i-a pus atunci la dispoziţie adresa marelui scriitor şi istoric al religiilor. În urma unui schimb de scrisori în care Gregorian Bivolaru şi-a manifestat interesul pentru yoga, spiritualitate, paranormal şi subiecte conexe, Mircea Eliade îl invită la Paris, pentru a-l ajuta să aprofundeze aceste domenii." 

Aceleași  aiureli, au fost repetate și într-un articol din 2016. 🔗🔗

Vajnicii, mai vechi sau mai noi, apărători cu aere de "scholars", pretinșii experți gen Willy Fautré 🔗🔗, Massimo Introvigne 🔗🔗 ori Susan J. Palmer 🔗🔗 ,  cu care se laudă secta, au înghițit în cursul anilor, precum pelicanii (bine că nu s-au înecat), fără să verifice, aceste minciuni gogonate.


Mai mult decât atât, legenda corespondenței cu Eliade a fost servită cu tupeu și instanței 🔗🔗, chiar de tartorul MISA, un sui-generis Baron Münchhausen de Tărtăşesti, care a declarat că prima percheziţie care l-a vizat s-ar fi datorat epistolelor de la Mircea Eliade.
 „În scrisorile pe care mi le-a adresat, acesta se arătase foarte prietenos şi chiar mă invitase la Paris pentru a mă ajuta să aprofundez domeniile care prezentau interes pentru mine şi care aveau legătură cu spiritualitatea". 🔗🔗
Ar fi fost audiat "de şapte ori în sediul Securităţii din strada Eforie, ocazie cu care i s-ar fi spus să înceteze orice legătură de comunicare cu Mircea Eliade, pentru că acesta din urmă era considerat un duşman al statului."
 
Cum Mircea Eliade a fost o somitate pe plan internațional, corespondența marelui gânditor a fost arhivată cu meticulozitate și publicată - de exemplu în colecţia de  trei volume, mai bine de 1500 de pagini, de la Editura Humanitas. 
Prin urmare, a fost o nimica toată  pentru jurnalistul Emil Berdeli să dovedească că este vorba doar de o "sminteală a gurului", cum a numit-o Gelu Voican Voiculescu. 🔗🔗 
 
Într-o conversație telefonică din anul 2010, regretatul profesor Mircea Handoca, expert în opera lui Eliade și autor a numeroase cărți despre acesta, i-a declarat ziaristului că nu a existat nicio corespondență între Eliade și Bivolaru.  

De-a dreptul jenant este faptul, că nici măcar apărătorul MISA, Gabriel Andreescu, care a cercetat dosarul lui Magnus de la Securitate și a publicat două cărți despre MISA, nu a putut confirma existența corespondenței lui Bivolaru cu Eliade.
În cartea sa "MISA - radiografia unei represiuni", la pagina 27, el scrie că Bivolaru a susținut că a fost vizat de Securitate din cauza corespondenței sale cu Eliade (care a fost confiscată).
În nota de subsol, Andreescu precizează însă că dosarul lui Bivolaru nu conține "nicio dovadă a corespondenței cu Mircea Eliade și a preocupării autorităților pentru acest subiect".

Că Eliade a fost considerat un duşman al statului în perioada în care Bivolaru intrase în vizorul Securității este de asemenea o inepție.
Conform Wikipedia, reabilitarea marelui scriitor în România comunistă a început încă din anii 1960.
În anii 1970 el a fost abordat de regimul lui Ceaușescu în mai multe moduri, pentru a-l readuce în țară. L-au vizitat la Chicago Adrian Păunescu (1970), care i-a luat un interviu ( publicat trunchiat în "Contemporanul") și Eugen Barbu, care i-a promis o "primire magnifică".  Constantin Noica (1972) l-a rugat "să patroneze un institut de studii orientale, făcut, bineînțeles, cu acordul și finanțarea autorităților comuniste"🔗🔗
Eliade chiar a luat în considerare posibilitatea de a se întoarce în România, dar a fost în cele din urmă convins de colegii intelectuali români din exil, să respingă propunerile comuniste.

 
Despre minciunile debitate de Maestro Pinocchio de la vârful MISA  în cursul anilor s-a discutat pe larg pe acest blog. 🔗🔗 
Episodul "Mircea Eliade - "pen pal" al lui Gregorian Bivolaru" se încadrează la categoria minciuni premeditate, ticluite din vreme, atât pentru manipularea cursanților, cât și a opiniei publice sau a autorităților.




 


6 comments:

  1. In Wikipedia:
    "În 1972, la întâlnirea dintre Maitreyi Devi (devenită o cunoscută poetă indiană) și reputatul sanscritolog român Sergiu Al. George, aceasta află de romanul în care i-a fost stricată reputația și practic a fost dezvelită în fața întregii lumi. Neagă vehement întâlnirile dintre Eliade și ea, noaptea pe care acesta o prezintă în romanul său, și îl condamnă pe acesta că a fugit în fața tatălui său....
    Îl vizitează pe Eliade la Chicago, și își exprimă repulsia față de cartea scrisă de el. Maitreyi moare în 1989."

    La University of Chicago:
    "În 1973, Devi a aranjat să fie invitată de Universitatea din Chicago să țină prelegeri despre Tagore și s-a prezentat neanunțat la biroul lui Eliade. Ea a avut mai multe întâlniri cu el în cele două luni în care a fost acolo, condensându-le în singura întâlnire descrisă la sfârșitul cărții ei.

    În 1974, Na Hanyate a fost publicată în bengaleză, „răspunsul” la cartea lui Eliade care a devenit It Does Not Die. - Nu moare...

    Pe biroul meu se află o statuie din lemn de trandafir din Kerala, înfățișând o mangustă și o cobră, blocate împreună corporal. Confruntarea dintre șarpe și mangustă este considerată egală în India - niciun animal nu câștigă în mod considerabil peste celălalt. Fiecare își aduce propria inteligență, abilități fizice, comportamente. Rezultatul depinde de soartă și împrejurări. Statuia este sculptată atât de magistral încât nu poți spune dacă cei doi sunt blocați în luptă sau într-o îmbrățișare iubitoare. Am adus asta cu mine din India în urmă cu patru ani, ca o amintire a modului în care lupta și intimitatea se prezintă și trec una pentru alta cu relativă ușurință, probleme inerente „îndrăgostirii”.
    https://press.uchicago.edu/Misc/Chicago/143651.html

    Dacă în mare parte Eliade a trăit în această cum îi spune, sigur că Gregorian Bivolaru avea o interminabilă corespondență cu Mircea întrucât el era mai eficient, mai intelectual și mai shakti decât oricare Devi. Totuși de ce am realizat și inclus traducerea segmentului cu șarpele și mangusta? Este pentru a demonta clar corespondența lui "Marichi" (vezi text în engleză cine este personajul) cu Bivolaru. Aceasta nu a existat.

    "Dar lăsați pe Maitreyi Devi să aibă ultimul cuvânt: „Îmi dau seama că Mircea trebuie să fi suferit foarte mult pentru că nu a existat o culminare fizică a acestei încântătoare aventuri de dragoste fără sfârșit, dar mulțumesc stelelor că nu a fost. Altfel s-ar fi terminat. Acolo. Acest dor veșnic proaspăt crescut îmi permit să arunc o scurtă privire asupra eternității..."
    https://press.uchicago.edu/Misc/Chicago/143651.html

    ReplyDelete
  2. Tinerama a publicat la un moment dat fragmente din corespondenta franceza lui GB. Nu erau scrisori scrise lui Eliade ci unei reviste deocheate, cu poze atasate.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai articolul sau stii cand au fost publicate fragmentele respective? La biblioteca nationala se poate cere copie dupa articol daca stim exact in ce numar a fost publicat. Altfel trebuie mers la fata locului si cautat prin numerele din anii de glorie ai MISA.
      Intr-o carte de limba engleza a fost publicat acum cativa ani o scrisoare a lui Bivolaru, redactata in limba engleza, din dosarul lui de la Secu, in care cerea poze cu femei goale unei reviste de profil din fosta RDG. Fusese mentionata la vremea respectiva pe forumul exmisa. O vom publica in curand si aici.

      Delete
    2. Aici este o sursa despre corespondenta lui Bivolaru cu Mircea Eliade in Franța:
      https://mediaflux.ro/povestea-neromantata-lui-guru-gregorian-bivolaru/
      "a povestit că a intrat în vizorul Securităţii în 1971 din cauza corespondenţei pe care o avea cu Mircea Eliade.

      „În scrisorile pe care mi le-a adresat, acesta se arătase foarte prietenos şi chiar mă invitase la Paris pentru a mă ajuta să aprofundez domeniile care prezentau interes pentru mine şi care aveau legătură cu spiritualitatea”, arată Bivolaru.” "

      Aici gasiti datele despre Eliade:
      A trait in Franta in decada imediat de dupa razboi - wikipedia precum si
      "He occasionally traveled out of the United States, attending the Congress for the History of Religions in Marburg (1960), and visiting Sweden and Norway in 1970." sursa: Biografie, in Handoca - Wikipedia
      pentru ca deja era profesor la Chicago University.

      Iar aici, https://telegra.ph/Cazul-Bivolaru-%C8%99i-Moldovan-v-Fran%C8%9Ba-O-nou%C4%83-provocare-pentru-%C3%AEncrederea-reciproc%C4%83-%C3%AEn-cadrul-Uniunii-Europene-03-20
      considerente ale executării mandatului de arestare european, o traducere in romana cu Google a articolului din Strasbourg Observers, https://strasbourgobservers.com/2021/06/22/bivolaru-and-moldovan-v-france-a-new-challenge-for-mutual-trust-in-the-european-union/.

      Daca fotografia din Tinerama fiind vulgara si aducand lezare unei integritatii unei femei de la curs, atunci cumva se admite ca Bivolaru avea relatii sexuale cu o discipola a sa.
      Titlul secundar al articolului indica directia intiala a unei satire nicidecum a unei persecutii politice. Dar iata ca Bivolaru nu gusta astfel de dezvaluiri, ci doar dezvaluirile lui nesarate la adresa altora! Altfel nu intervenea peste revista sa retraga cele publicate.
      Fiti fara grija ca nici macar anul nu se poate citi complet! Dar e de ajuns pentru stabilirea datei ca fiind inainte de 2004. 2 vine dupa 1, nu?

      Delete
    3. @March 20, 2024 at 10:05 AM Toate sursele despre corespondenta cu Eliade ne duc la cei doi neuroni ai lui Bivolaru. Presa a preluat ce a declarat el, ce le-a povestit misanilor inainte de culcare, iar noi stim ca el minte de ingheata apele.
      Nu exista nici o dovada concreta. Nici macar vreo ciorna a lui Bivolaru. :))

      Delete

tag form to add a photo:

[image width="400px" rel="nofollow" src="image_link"/]

do not go beyond a width of 400