Conform Insider.com terapeuta Rachel Bernstein, care tratează foști membri ai unor secte, susține că există trei tipuri principale de lideri de cult.
1. Martirul delirant (The delusional martyr)
Este cel mai periculos, deoarece își poate folosi credințele de neclintit pentru a-i convinge pe alții să accepte amăgirea. Această "iluzie în grup" este numită de specialiști și sindrom Lasègue-Falret, „psihoză comună” sau „folie à deux”.
Exemplu: Marshall Applewhite, liderul "Heaven's Gate" din San Diego, un cult în care - în 1997 - 39 de membri s-au sinucis în masă "pentru a ajunge într-o navă spațială extraterestră despre care credeau că se află în urma cometei Hale-Bopp."
2. Predicatorul devenit egomaniac (The preacher-turned-egomaniac)
Acesta nu realizează inițial potențialul său carismatic. După ce o face se transformă într-un monstru egomaniac.
Exemplu: Jim Jones, liderul "Peoples Temple", care în 1978 și-a îndemnat adepții, ce trăiau împreună cu el în "Jonestown" să se sinucidă în masă. 913 (printre care 276 copii) au făcut-o. Cei câțiva care au refuzat, au fost forțați să o facă sau au fost împușcați atunci când au vrut să fugă.
3. Narcisistul dur și fără limite (The hard-and-fast narcissist)
Acesta a fost așa de mic copil. Din spatele măștii de om fermecător și bun, un astfel de lider de cult se simte îndreptățit să te mintă în față, pentru a te convinge să "cumperi" ce are de oferit. Majoritatea liderilor de cult sunt un "puț fără fund" în ceea ce privește nevoile egoului.
Exemplu: Keith Rainiere - liderul "NXIVM", care avea o nevoie constantă de a-și șantaja membrii, de supunere față de el și sistemul sau de credințe.
În care dintre cele trei tipuri descrise se încadrează oare gurul MISA, "Întreitul" Gregorian Bivolaru aka Magnus Aurolsson aka Nikolay Petrov?
Mai jos - sub rezultate - puteți opta pentru una dintre cele trei variante.
Below - under the results - you can opt for one of the three variants.
Link alternativ:
ReplyDeleteSondaj: Gregorian Bivolaru - martir delirant, egomaniac sau narcisist înrăit?
Linkuri alternative articole
ExMISA channel
Toate trei
ReplyDeleteOare Griguta cu cine voteaza? :)))
ReplyDeleteCitesti maine. Incepe harmalaia! 😂
DeleteCica traducere din romana in engleza pe ManeleTV: Expunere a profesorului de yoga Gregorian Bivolaru = Presentation by Yoga Teacher Emeritus Gregorian Bivolaru
ReplyDeleteMuahahahahaha! l-au pensionat astia!
An emeritus is a retired college professor or minister. When a professor stops teaching, he / she might be given the title of emeritus, which basically means he / she can still be remembered as a successful professor.
Da, dar pentru analfabetii functionali misani, tot ce e cu titlu pompos, suna bine.
Delete"Dacă ești într-o relație abuzivă, s-ar putea să te întrebi dacă partenerul tău este narcisist sau sociopat și dacă relația se va îmbunătăți sau nu. Dacă da, sau dacă ai încheiat recent o astfel de relație, îți poate submina stima de sine și capacitatea de a avea încredere în tine și în ceilalți.
ReplyDeleteEtichetele sociopat și psihopat au fost adesea folosite în mod interschimbabil; cu toate acestea, sociopatia este denumită corect „tulburare de personalitate anti-socială”. (TPA) Tulburările de dispoziție fluctuează, dar tulburările de personalitate, inclusiv TPA și Tulburarea de personalitate narcisică (TPN), sunt persistente și omniprezente."
"Diagnosticul tulburării de personalitate antisocială
Există o zicală populară conform căreia psihopați se nasc iar sociopatii sunt formați, ceea ce înseamnă că boala lor se datorează mediului și educației lor. Cu toate acestea, codul de diagnosticare nu face această distincție. Pentru a se califica pentru un diagnostic de TPA, pacientul trebuie să fi avut o tulburare de conduită până la vârsta de 15 ani și să prezinte cel puțin trei dintre aceste trăsături:
Nesocotește normele sociale, are inclus un comportament ilegal indiferent dacă este sau nu arestat
Nesocotește adevărul, fapt indicat prin minciuni repetate, înșelătorie, folosirea de pseudonime, neachitarea datoriilor
Impulsivitate sau nu reușește să planifice din timp; se mișcă fără scop
Iritabil și agresiv; de exemplu se implica in lupte sau atacuri
Comportament nesăbuit; nesocotește siguranța personală sau a celorlalți
Iresponsabil în mod constant, indicat de eșecul repetat de a susține un comportament consecvent în muncă sau de a onora obligațiile financiare
Ii lipsește remușcarea; se simte justificat in a răni, maltrata sau fura pe altul",
"Atât sociopații, cât și narcisiștii maligni pot fi fermecători, inteligenți, seducători și de succes. Ei împărtășesc trăsături similare de a nu fi de încredere, egocentristi, nesinceri, necinstiți și au nevoie sa detina controlul. Atât narcisiștii maligni, cât și persoanele cu TPA au o viziune exagerată despre ei înșiși și un sentiment de ca i se cuvin drepturi. Chiar și atunci când sunt abuzivi, ei cred că sunt justificați și neagă responsabilitatea pentru comportamentul lor. Le lipsește perspicacitatea, empatia și receptivitatea emoțională. Deși ar putea afișa reacții emoționale adecvate, acesta este un comportament învățat și nu simțit sincer."
"În timp ce sociopații se califică drept narcisiști, nu toți narcisiștii sunt sociopați. Ceea ce îi determină diferă. Dar principala distincție este că un sociopat este mai viclean și mai manipulator, deoarece ego-ul lor nu este mereu în joc. De fapt, ei nu au nicio personalitate reală. Sunt artiștii escroci supremi și pot lua orice persona/litate li se potrivește. Astfel, ei pot fi mai greu de observat, deoarece nu încearcă să te impresioneze sau să-ți câștige aprobarea – cu excepția cazului în care le servește agenda. În loc să se laude, conversația lor s-ar putea concentra asupra ta mai degrabă decât pe ei înșiși, și pot chiar să fie eliberați de sine și să-și ceară scuze dacă le servește scopul."
"La fel ca și criminalii in serie, un sociopat este calculat și ar putea plănui și planifica un atac cu multe luni înainte; în timp ce un narcisist are sanse să reacționeze mai devreme ca sociopatul folosind intimidarea și minciuna. Sociopații sunt mai leneși și încearcă să escrocheze, să fure sau să-i exploateze pe alții financiar, în timp ce mulți narcisiști, deși exploatați, muncesc din greu pentru a-și atinge obiectivele sau perfecțiunea. Deși ambele personaje pot fi motivate să câștige cu orice preț, narcisiștii sunt mai interesați de ceea ce crezi despre ei. Au nevoie de admirația celorlalți. Acest lucru îi face dependenți și codependenți de ceilalți și, de fapt, capabili de a fi manipulați. Este mai puțin probabil să divorțeze de soție decât un sociopat care ar putea să plece sau să dispară dacă este expus sau nu obține ceea ce își doreste".