Articolul DE LA CIRC LA TRANSCENDENTALI. YOGA SUB COMUNISM de LIVIU BORDAȘ a aparut în ediția 4/2020 a revistei culturale Viața Românească.
Oferã o interesantã panoramã a diferitelor personaje si grupuri din prea-lunga perioadã comunistã, amintindu-i printre altii pe Ion D. Vulcănescu, Nicolae Tufoi, Mario Sorin Vasilescu, Nineta Crainici, Virgil Aldulescu, Irina Holdevici, Gregorian Bivolaru si pe multi altii mai putin cunoscuti dar nu mai putin importanti.
Extrase din articol:
Dintre practicanții de yoga care au supraviețuit războiului și persecuțiilor politice, cel mai important era Ion D. Vulcănescu (1916-1991), el însuși o victimă a închisorilor comuniste. Aproape toți instructorii ulteriori susțin a fi avut o legătură cu el și îl recunosc drept precursor.
Conform cercetărilor de până acum, numărul articolelor dedicate yogăi sau care fac referiri semnificative la ea poate fi estimat la peste două sute. După anul 1972, când se tipărește prima carte pentru publicul larg, articolele se răresc. Dar din 1976 încep să apară serialele lui Mario Sorin Vasilescu (1947-2015) în reviste populare precum Flacăra, Magazin, Știință și tehnică sau România pitorească, însumând peste optzeci de articole până în anul 1982. Majoritatea articolelor se ocupă cu precădere de yoga posturală și într-o anumită măsură de cea psihosomatică.
Profesorii cu cel mai mare impact și cei care au creat școli sunt Vasilescu și Bivolaru sau „Mario” și „Grig”, cum le spun elevii lor. Concepția lor teoretică și practica lor didactică au crescut progresiv, în mod sincretic și creativ, dobândind formă deplină după 1989.
Grig nu se putea măsura intelectual cu Mario și nu se cunoaște vreo publicație a sa din acea perioadă. Conform propriilor relatări, în 1978 ar fi fost inspirat să creeze o formă esoterică, originală, de yoga. Învățătura sa a devenit atractivă cu precădere în virtutea unei abordări liberaliste, dezinhibate a aspectelor sexuale ale vieții.
S-ar putea sa vi se para bizar, dar titlul original al articolului ("DE LA CIRC LA ...") nu se referã la actualul grup misan si al lor sef conspirationist. Se referã la conditiile teribile impuse de cenzura anilor 1950 - 1960:
Înaintea liberalizării politice din jurul anului 1964, yoga și meditația se practicau în privat și în secret, în special printre teosofii, antroposofii și krishnamurtienii care au supraviețuit. Din punctul de vedere al cercetării izvoarelor ei rămân deocamdată „soldați necunoscuți”. Demonstrații publice de Hatha Yoga erau posibile doar la circ.
No comments:
Post a Comment
tag form to add a photo:
[image width="400px" rel="nofollow" src="image_link"/]
do not go beyond a width of 400